onsdag 31 januari 2018

Ett säkert vårtecken...

..är att vi öppnar för säsongen.

Tidigare har jag aldrig haft stängt under året, men även jag har måst inse att det inte går att ha öppet bara för att de mest odlingssugna skall kunna gå omkring och drömma bland fröer och odlingsprylar. Ett sug är ju tyvärr inte detsamma som att man handlar.

Men nu är det 1 februari ( imorgon), och då öppnar vi så smått upp butiken. Så idag fick jag åka till odlaren och hämta färska vårblommor. Normalt säljer jag inte ett-åringar, men på våren får man göra ett litet undantag. Jag har den stora "fördelen" att en kollega har en plantskola sidan om min, och hon har BARA ett-åringar, så jag kan koncentrera mig på perenner, träd och buskar.


Ranunkel och Primula är vackra så här års.





Penséer är ju ingen riktig favorit, men vem kan säga nej i januari

Nu är det ju lätt att tro att man bara kastar sig ut, och litar på att våren står runt dörren. Jag såg att vissa börjat rensa i rabatterna och klippa sina perenner, men ännu finns gott om tid för kung Bore att svepa in med frostvindar, och då tycker jag gott att förra årets bladverk kan få skydda de stackars små första blad som modigt tar sig fram redan nu. Vänta gärna 3-4 veckor till. För er lite längre upp som fått sjukligt mycket snö i år, så är ju era växter skyddade ett bra tag till.


Däremot så kan man ju syssla med frösådd. Denna vecka blir det tomatsådd, och chilli får komma med på köpet. I år skall jag prova dessa små godingar


De skall vara mycket bra enligt mina kolleger.


Denna vecka har det annars varit mycket utejobb. Eftersom vi inte har någon tjäle, så kan vi jobba på som vanligt. Vi kämpar istället mot vattenmassorna och dyngan



Årets utmaning!!
Idag fick jag frö till prisvinnande jättepumpor. Så nu är det bara att komma igång och satsa på att odla STORA pumpor. Dills Atlantic Giant kan lätt komma upp i 100-400 kg, men det kräver både envishet, gödning och yta. En planta som skall kunna skapa dessa monster skall helst ha en yta på minst 50 kvm, och då får man bara 1 (!) pumpa. Nåja, challenge accepted, så fortsättning följer.


Tills nästa gång
må bra och lev grönt
Per



onsdag 24 januari 2018

Många gråa toner...

Så är vi inne i vecka 4, och snart är januari förbi. Denna tid går mest i många gråa toner, då solen inte skämmer bort oss det minsta. Istället är det regnväder och grådis varje dag. Visst önskar man som skåning att det kunde komma snö, men vis av erfarenhet vet vi ju att det bara blir slask direkt, så vi kan klara oss utan det vita. Nej, nu kör vi mot vår, och idag har vi 9 plusgrader.


När nu de första vårblommorna börjar dyka upp, så känns det i hela kroppen. Man njuter av den första och sen far man runt som en toning och ser om det finns fler. Nu har jag ju glädjen av att kunna besöka odlare, så jag får en god dos :-)
Hamamelis här ovan bör alla ha sin trädgård. Härlig doft.


Att stå framför ett hav med primula nu i januari ger energi. Odlaren drar också upp 1.3 miljoner penséer, så det kommer snart.



Favoriten just nu är tulpanprimulan.


Helgen som gick, blev starten för trädgårdsarbetet denna säsong. Nytt staket skall upp ( i bakkant) och en del av odlingsbäddarna fick sig en duvning, och jordgubbarna fick byta låda, för att ge plats åt potatis, eller vad det nu blir.


Inne blommar jasminen och citrusträden, och Kamelian står i bristande knoppar.


Hur har ni själva kommit igång? Försådder på G? Planering? 
Om ni planerar att ändra och anlägga nytt, så skall ni ta kontakt med anläggare och trädgårdsnissar nu. När vi kommer till mars, så är det oftast fullbokat.


Fram till dess, så OM ni ser solen, vänligen skicka den i min riktning. 

Själv kunde jag inte stoppa mig själv, så nu fick jag sått de första luktärtorna. Dessa härligt doftande ett-åringar, bör ALLA ha i överskott i sin trädgård.


Tills nästa gång
må bra och lev grönt
Per


Dagens kommentar från sponsorn!

Har du provat att göra egna krukor att odla i? Inget papp och inget plast.
Engelska Soilblockers har gjort en fantastisk manick, som du finner i min webbshop




tisdag 16 januari 2018

Tid för planering


Januari kan vara en ganska trist månad, och här i Skåne ser vi ju inte mycket av solen, samtidigt som vi saknar ljuset från snön. Många deppar ihop i denna årets fattigaste månad, men jag tycker det är en underbar månad. Äntligen har man tid att utvärdera och planera. Vad gick bra förra året? Vad skall vi ändra, lägga till?
Detta försöker jag förmedla till mina kunder också, och det har gjort att vi faktiskt har rätt mycket att pyssla med just nu, även ute hos kunderna.
Just ny jobbar vi med struktur. Sten, stålkanter, grus och sten, samt fällning av träd. Detta är sådant som är perfekt att göra nu, bara det inte fryser i marken.


Det har nu gått 3 år sedan vi gjorde de ursprungliga planteringarna på gården, och det är nu hög tid att utvärdera dessa. På bilden ovan ser ni min mamma som kämpade hårt för att få ner 1500 perenner i november 2014. 



Just det att se vad som trivs, och spä på detta, samt se vad som inte trivs och se om dessa skall bort eller flyttas, är en viktig del av trädgårdsarbetet. Det är samma sak när du skall plantera nytt i din egen trädgård. Bäst är att gå en sväng i ditt eget område, och se vad som trivs.


På gården så har det nu blivit tid för Primulan. Det finns ju bara SÅÅ många olika. Favoriten är dock tulpanprimulan, ( de små rosa/gula här ovan)


Just nu är man ju våldsamt sugen på att lökarna skall komma igång, men man vet ju att det är lite väl tidigt.


Något man kan göra annars just nu, är ju att läsa på. Planera årets odlingar och börja införskaffa frön. Jag har sedan tidigare satt samman en uppsättning med en-sides sammanställningar på olika grödor. Läs dem gärna och de är enkla att skriva ut. Jag har letat igenom tidningar, böcker och internet, för att hitta en gemensam nämnare. Du finner dem HÄR

Annars har jag sått en del tomater idag, men det är ju inte mycket att se just nu. Det kommer snart :-)

Tills nästa gång
må bra och lev grönt



Lite reklam här nedanför  :-)

Frön kan du beställa via min webbshop, om du så önskar. Engelska sorter till bra pris



tisdag 9 januari 2018

Första sådderna på G

Väl medveten om att en del sått chili och tomat sedan länge, så väljer dock jag att vänta lite med dessa. Jag har helt enkelt inte plats att ta hand om dem, om våren inte kommer punktligt. Om man skall så tomat och chili snortidigt, så måste man ha plats och ljus att driva dem vidare, när de växer sig lagom stora att skola om. Vårt ljusrum är tyvärr just nu belamrat med andra plantor, såsom pelargoner. Skötselråd hittar du här.
MEN, man kan så en massa annat istället


När det gäller frösådd, så finns det givetvis många åsikter, så jag kan bara förmedla hur jag gör. Jag är en stor anhängare av olika tillsatser till jorden, då jag inte tycker enbart så- och planteringsjord ger allt jag behöver. I förra bloggen nämnde jag Perlit och Vermikulit.

Perlit är ett vulkaniskt mineralaämne, som ger jord en bättre struktur genom ökad luftmängd och bättre dränering. Jag använder ca 10-20% i min såjord.


Vermikulit är en korkliknande substans, som är bra att använda som täckmaterial, för att hålla fukt och minimera alg och mögelväxt. MEN, om du har ljusgroende frön (direkt på jordytan) så täcker man med Perlit istället. Bra till långgroende frön (mer än 2 veckor)


Sen har vi Grits, som engelskmännen säger eller småsten. Helt underbar tillsats att jobba med, som ger dränering, ökar rotdelning och kan läggas på ytan för uteväxande frön.


Att installera egen extrabelysning behöver inte vara så komplicerat, men ger så mycket tillbaka. Lamporna på bilden hänger lite för högt, jag vet, De skall vara så nära som möjligt utan att bränna växterna.

Denna vecka lägger jag allt krut på att få sått de fröer som vill ha lite frost eller köldknäpp. Det är en hel del olika perenner, såsom Penstemon, Euphorbia, Bistorta, Baptisia, olika gräs, Verbena mfl.  Verbena räknas dock som ettårig i större delen av landet, men med mildare vintrar kommer de åter. De frösår sig glatt dock i rabatten ändå. Med kylan ute nu, så är det bara att sätta ut dem i ett par veckor.


Utöver en del beskärnings och ännu mer trädnedtagningsjobb, så har vi det ganska lugnt just nu. Jag lägger istället tid på att planera planteringar och en av de delar man lätt glömmer är de vintergröna. Passa på att titta i din egen trädgård och i andras just nu. Vad är på G? Själv gillar jag Skimmia, Buskrosling, lagerhägg, Buxbom, Helleborus och murgröna vid denna tiden. De, tillsammans med gräsen, ger en ryggrad i trädgården vid denna tid. Länk här.

Om du vill ha tips på annat att göra i januari, så gå till min skötselkalender

Tills nästa gång
må bra och lev grönt





fredag 5 januari 2018

Dags att starta året

Nytt år, betyder nya möjligheter. Min blogg har varit vilande under förra året, då all tid gått till arbete ute hos kunder och att träffa massor med kunder på min gård. Det har varit ett underbart år, trots att vädret troligen gjorde de flesta människor helt förvirrade. Kunderna visste inte om det var för tidigt eller för sent..
När nu nya året går igång, så har jag bestämt mig för att dra igång bloggen igen, och att detta med mig av tips och trix, som vi annars tar upp i våra inlägg eller på våra kurser.


På gården, som också är min plantskola, är det just nu lugnt, och det är bara mössen som springer, tätt följda av vår nyinflyttade katt. Julen skall städas ut, och förodling, planering, beställningar och bokningar göras.


Som tur är, så har jag ett stort urval av frö att välja mellan, så man är som ett barn på julafton, när man får gå och plocka det man vill prova i år. Utöver egna favoriter, så odlar jag också våra kunders favoriter, som de inte själva vill eller orkar så. Luktärtor, bönor, majs, kål, sallad osv.


Eftersom vädret envisas att bidra med regn, så är det i tunneln som en del får ske. Att ha ett växthus eller en enkel odlingstunnel, borde alla få ha. Många var det, som under förra säsongen fick vänta länge eller förgäves, på att tomaterna skulle mogna. Även vi hade ett dåligt år, men vi kunde ändå plocka några kilo varje dag.


Nästa blogg skall jag gå igenom lite basala delar att tänka på inför förodlingen, så häng på från början. På bilden ovan ser ni vermikulit och perlit, som är trogna följeslagare att använda. 


Favoritblomma just nu

En av mina stora favoriter är Helleborus, eller julros som vi säger annars. Nu är tid att njuta av dessa, och visst kan de vara lite dyra att köpa in, men du har dem i många år fram, och en av orsakerna till priset, är att de oftast tar minst 4 år innan de börjar blomma. Huvudsakligen finns det 2 olika, den "vanliga" niger, som blommar december till mars, och hybriderna som blommar mars-april. Hybriderna är de som har de mörka blommorna och mer annorlunda, så de kommer inte till plantskolan än.


Så sätt dig med papper, penna och bilderna från förra året, och utvärdera vad som gick bra och vad som kan göras bättre eller läggas till. För nu kör säsongen igång, och den väntar inte på någon. Plötsligt är det 15 grader varmt, och då skall allt göras på samma gång.

Tills nästa gång
må bra och lev grönt