tisdag 9 januari 2018

Första sådderna på G

Väl medveten om att en del sått chili och tomat sedan länge, så väljer dock jag att vänta lite med dessa. Jag har helt enkelt inte plats att ta hand om dem, om våren inte kommer punktligt. Om man skall så tomat och chili snortidigt, så måste man ha plats och ljus att driva dem vidare, när de växer sig lagom stora att skola om. Vårt ljusrum är tyvärr just nu belamrat med andra plantor, såsom pelargoner. Skötselråd hittar du här.
MEN, man kan så en massa annat istället


När det gäller frösådd, så finns det givetvis många åsikter, så jag kan bara förmedla hur jag gör. Jag är en stor anhängare av olika tillsatser till jorden, då jag inte tycker enbart så- och planteringsjord ger allt jag behöver. I förra bloggen nämnde jag Perlit och Vermikulit.

Perlit är ett vulkaniskt mineralaämne, som ger jord en bättre struktur genom ökad luftmängd och bättre dränering. Jag använder ca 10-20% i min såjord.


Vermikulit är en korkliknande substans, som är bra att använda som täckmaterial, för att hålla fukt och minimera alg och mögelväxt. MEN, om du har ljusgroende frön (direkt på jordytan) så täcker man med Perlit istället. Bra till långgroende frön (mer än 2 veckor)


Sen har vi Grits, som engelskmännen säger eller småsten. Helt underbar tillsats att jobba med, som ger dränering, ökar rotdelning och kan läggas på ytan för uteväxande frön.


Att installera egen extrabelysning behöver inte vara så komplicerat, men ger så mycket tillbaka. Lamporna på bilden hänger lite för högt, jag vet, De skall vara så nära som möjligt utan att bränna växterna.

Denna vecka lägger jag allt krut på att få sått de fröer som vill ha lite frost eller köldknäpp. Det är en hel del olika perenner, såsom Penstemon, Euphorbia, Bistorta, Baptisia, olika gräs, Verbena mfl.  Verbena räknas dock som ettårig i större delen av landet, men med mildare vintrar kommer de åter. De frösår sig glatt dock i rabatten ändå. Med kylan ute nu, så är det bara att sätta ut dem i ett par veckor.


Utöver en del beskärnings och ännu mer trädnedtagningsjobb, så har vi det ganska lugnt just nu. Jag lägger istället tid på att planera planteringar och en av de delar man lätt glömmer är de vintergröna. Passa på att titta i din egen trädgård och i andras just nu. Vad är på G? Själv gillar jag Skimmia, Buskrosling, lagerhägg, Buxbom, Helleborus och murgröna vid denna tiden. De, tillsammans med gräsen, ger en ryggrad i trädgården vid denna tid. Länk här.

Om du vill ha tips på annat att göra i januari, så gå till min skötselkalender

Tills nästa gång
må bra och lev grönt

2 kommentarer:

 1. Hittade in hit till din blogg idag. Alltid intressant med ny läsning. Här behöver jag inte ha bråttom ännu, eftersom jag bor i Österbotten, Finland i zon 4, (motsvarar zon 5-6 i sverige). Men i februari börjr jag på med mina vintersådder och med chili.
  /Kitty

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att du hittade hit :-) Ja, bättre att vänta än att se plantorna tyna bort eller bli för rangliga. Så fort solen kommer fram så växer det mesta ikapp även de tidigt sådda plantorna. Jag sår nu mest för att det är kul med lite tidigt, men sen sår jag fler om ca 1 månad :-)

   Radera