lördag 10 augusti 2019

Växthusbygge del 3


Arbetet går vidare....

Denna omgång så har det varit fokus på gjutning och förberedelse för nästa veckas bygge.
Det gäller att få grunden bra, så blir det lättare sen. Som jag skrev i tidigare avsnitt, så kan man antingen gjuta en klack/grund, som botten, eller så kan man mura lecablock direkt, för att då gjuta på toppen istället. 


För att kunna gjuta, måste man ha en form. Brädor lodas in och skruvas på toppen av muren, i den nivå som man vill ha krönet. Detta tar lite tid men måste göras noga. Vi använde impregnerat trä, men det spelar ingen roll vilket man använder. Det är bara för en kort stund det sitter där. Man kan olja virket, för att vara säker på att det lossnar, när man släpper det senare.


Det kan ju låta våldsamt att man skruvar i leca, men hålen kommer ju inte att synas när det är slammat senare. Att ha gott om tvingar är bra. I vårt fall har vi valt leca med hål, så att vi kan sätta armeringsjärn i en del hål, ner i marken, och sen fyller man på med betong i alla hål.
Det går åt en del betong. I vårt fall 35 säckar.


Även på toppen lägger man armeringsstege, för att hålla samman. Tänk på att all armering skall vara ca 5 cm från ytan, så att inte vatten når in senare och att det då spränger och rostar.


Man får försöka "vibrera" med spaden när man lägger ut betongen. Använd gärna betongen lite blötare än vanligt, så att det dels rinner ner där det skall och dels flyter ut bra. Det är ju en del av denna ytan som kommer att synas senare i växthuset.


I vårt fall började det åska och regna så vi fick täcka över. Mest för att inte få fula droppmärken i betongen


Efter ett dygn så är det ok att ta bort plasten. Det bränner fort. Det är dock känsligt fortfarande. Det tar ca 3 dagara innan det är ok att fortsätta


Lossa försiktigt på formen. Ta bort alla skruvar, lossa på tvingarna, och sen knackar man försiktigt brädorna nedåt, så att man inte fläker sönder betongen.


Så är julklappen uppackad. Nu skall den stå i 2 dagar, och på tisdag kör vi vidare med bygget igen 
Kostnad för betong ca 2000:-

Må bra och lev grönt

mvh
Per

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar