fredag 22 augusti 2014

Gödsla med tång

Sjögräs är en näringsrik och mångsidig växt som har ett antal underbara fördelar när de används i trädgården. Det har länge använts för att främja hälsosammare grödor tack vare sina höga halter av näringsämnen och spårämnen, och dess geléliknande textur innebär att det bryts ned snabbt och levererar sina fördelar snabbt där de behövs. Tång kan användas på flera olika sätt runt om i trädgården, beroende på dina behov.


  Samla tång 

  Sjögräs är en underbar, naturlig källa och insamling är inget nytt. Börja med att samla det från din lokala strand (om du har en), se till att det är färsk och frisk tång. Se också till att det är lagligt att samla in tång och att du inte överskördar området. Ta aldrig mer än en tredjedel, av det som finns. Med hjälp av sax eller en kniv kan du skära bort tången du behöver. Detta hjälper till att hålla växtens rötter i takt, hjälper den att återfödas snabbare. Plocka tång från mitten av stranden där det kommer att vara ren, fuktig och fri från insekter, men inte droppande våt. Samla i en robust vävd säck eller jute väska och använd snabbt, innan det torkar ut.


Gör gödselmedel 

  Ett av de mest effektiva sätten att utnyttja kraften av tång i din trädgård är en hemmagjord tång gödselmedel.

Skölj sand, salt och annat skräp från din nyligen insamlade tång.

Fyll en hink med vatten, omkring tre fjärdedelar av vägen fullt. Lägg i din tång upp till vattenlinjen och rör om väl innan du täcker med ett lock eller en bricka. (Lite som att göra nässelvatten)

Låt tången stå under minst 8 veckor, och rör om var 3-4 dag. Du kanske vill hålla hinken utanför, eller i ett garage för att slippa lukten.

Om du vill, kan du stärka gödseln genom att lägga till en liten fisk emulsion. Detta gör gödseln mer väl avrundad genom att fosfat och kväve, vid sidan av tång är kalium.

Sila vätskan i en flaska eller burk, och krama ur tången för att fånga all gödsel. Tången kan fyllas på med mer vatten för att göra en ny sats av gödselmedel. Efter en andra användning kommer näringsämnena vara uttömda, och då kan du lägga till den i din komposthög.

Späd med 6 delar vatten till varje 1 del gödsel och använd runt basen av dina växter för att öka deras hälsa och tillväxt.

  Blanda tång med kompost 

  Alginsyra i sjögräs hjälper komposten att bryta ner snabbare, samt gör det möjligt att ta upp de många näringsämnen som alger innehåller. Men det är ändå viktigt att vara försiktig vid inblandning i din komposthög. Tång kan kväva din kompost, vilket gör att processen ska ske anaerobt, vilket genererar dålig lukt och påverkan på kompostens kvalitet. Blanda i material som löv och halm, som innehåller mycket kol så det bidrar till att förbättra luftflödet runt komposten. Klipp din tång i mindre bitar så går det lättare att blanda jämnare i komposten.

  Använda tång som marktäckning 

Brunalger kan användas som marktäckare. Då skall den läggas ut i rabatterna generöst (ca 10-15 cm). Lägg inte runt stammarna, då det krymper när det torkar. Lägg på ett nytt lager efter en vecka, för att se till att orden är täckt. Man kan också blanda i löv, tidningspapper, bark och gräsklipp.  Varför är användning av tång så effektivt?

  Tångens höga näringsinnehåll, tillsammans med dess införande av spårämnen gör den till ett effektivt, bredspektrum gödsel. Dessa spårämnen, tillsammans med hormoner och kolhydrater, stimulerar en snabbare tillväxt av plantorna. Tång har också den extra fördelen av att vara fria från sjukdomar som kan skada landväxande växter, så det finns mindre risk i att använda den i kompost eller som marktäckning än med bark eller gräsklipp.

Lycka till

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar