tisdag 19 augusti 2014

8 vanliga trädgårdsmisstag

Misstag 1: Över- eller underbevattning av växter
Vissa vattnar för mycket, och andra vattnar inte tillräckligt. Ingen av dem är en bra idé. För mycket vatten gör växter mottagliga för skadedjur och sjukdomar som rotröta.
För lite vatten försvagar växter och dödar så småningom dem.
Även om krukor behöver vattnas en eller flera per dag i varmt väder, så behöver inte planterade växter detta, speciellt med flera cm av kompost. Sandig jord kräver mer frekvent vattning än lera eller lerjord.
Oavsett din jordtyp, se till att du vattnar nära rötterna och undvik att vattna bladverk.
Vattna på morgonen för att tillåta växterna att torka innan kvällen.MISSTAG 2: Ta på dig för mycket
Det är lätt att bli upphetsad i de tidiga faserna av trädgårdsplaneringen och underskatta den tid det tar att faktiskt plantera, rensa ogräs, vattna och underhålla det.
Var realistisk om hur många timmar du kan ge din trädgård under växtsäsongen. Du kommer att spara dig en huvudvärk om du väljer en liten del av din trädgård för att utforma och planera i år. Spara resten för kommande säsonger.

MISSTAG 3: Vi glömmer jorden
Många missar trädgårdsjorden. Ändå är frisk jord avgörande för en trädgårds framgång.
Är din jord sand, mull eller lera? Sandig jord har utmärkt dränering, men kan inte behålla vatten och näringsämnen så bra.
Lerjord behöver inte så mycket vatten eller gödselmedel såsom sandig jord, men det är inte lämpligt för växter som kräver utmärkt dränering. Därför är mulljord idealisk för de flesta växter, eftersom det har en bra balans mellan sand och lera. Mulljord håller kvar vatten och näringsämnen bättre än sandjord, men har bättre dränering än lera. För att göra din jord luftigare, ändra den regelbundet med kompost, välj brunnen gödsel och annat organiskt material.
Trädgårdsmästare tenderar också att bortse från markens pH-värde (ett mått på markens surhet och alkalinitet). Många växter växer i ett intervall av pH-nivåer, men en del kommer att lida näringsbrist om jorden har fel pH.
Om din jord är alkalisk (pH över 7) kommer det inte att bli lätt att odla växter som blåbär och azaleor som kräver sur jord (under pH 7). För att bestämma din marks pH-nivåer, beställ ett test från ditt lokala kontor eller köp ett kit från ett trädgårdcenter.
MISSTAG 4: Välj fel växter
Vi har alla försökt att odla växter som bara inte fungerar i vårt klimat. Fundera noga över dina odlingsförhållanden innan du handlar-inte när du redan är i plantskolan. Kommer den vackra perenn du vill köpa tåla det fuktiga eller torra vädret i ditt klimat?
Har du kontrollerat att busken eller trädet växer bra i ditt områdeszon? De flesta växttaggar markeras med växtzoner, som ger information om plantans härdighet. Men zonerna beaktar inte andra faktorer som är viktiga för växter, som vind, höjd, värme och fukt.
Kontrollera med grannar, lokala plantskolor och trädgårdsmästare för att få idéer om vad som växer bäst i ditt klimat.Misstag 5: För många växter
Ingen tror någonsin att ens växter kommer att växa till storleken på etiketterna, men de växer ofta ännu större än så. Tänk alltid på växtens färdiga storlek för att se till att du har tillåtit tillräckligt med utrymme.
När växter är för nära varandra, saknar de luftcirkulation och lider av fler skadegörare och sjukdomar.
Trångbodda växter blir ett särskilt dyrt misstag när du har planterat dyrbara träd och buskar för nära huset eller andra byggnader, under kraftledningar, eller på andra platser där de så småningom behöver tas bort.
Innan du planterar det söta lilla 3-meter höga trädet bredvid ditt garage, titta på utrymmet runt och ovanför och bilda dig en uppfattning om hur det kommer att se ut när det är 40 meter hög och 20 meter bred. Kommer det att stöta på några hinder på sin mogna storlek?

MISSTAG 6: Spendera utan en plan
När våren äntligen kommer, är det frestande att rusa till plantskolan och köpa varje ny växt som fångar ögat.
Väl hemma, undrar du var du ska plantera dina inköp-och du inser att du har ett hopkok av olika färger och typer av växter som inte ser bra ut tillsammans.
Utarbeta istället en grov plan innan du går till plantskolan. (Du behöver inte lista specifika sorter. Något i stil med "Fyra till fem höga gula sol-älskande växter för hörnet av garaget" kommer att ge hjälp, samtidigt som du har många olika val.) På så sätt kommer du bara att köpa de växter som du behöver och njuta av en väl utformad trädgård som är mer än en samling av enskilda plantor.
Trädgårddesigners rekommenderar växtgrupper i udda nummer som en, tre eller fem för informella trädgårdar och grupperingar av jämna anläggningar för formella trädgårdar. Oavsett design som du väljer, se till att överväga årstiderna. Hur kommer dessa växter att se ut under hela året?
Kombinera växter med liknande växtbehov (full sol, torktoleranta, och så vidare) i trädgården.


Misstag 7: Ignorera ljuskrav
Utan rätt mängd ljus, kommer växterna inte att nå sin fulla potential. Om du planterar dina solälskande köksväxter i skugga, kommer de inte att ge dig mycket avkastning och skuggväxter kommer att bli bruna med för mycket sol.
För att bestämma hur mycket sol du har i en specifik plats, titta noga under dagen för att se exakt vilken tid solen först når den platsen och vilken tid på kvällen skuggan faller. Beräknar då skillnaden mellan dessa tider. Partiell skugga innebär 3-6 timmars ljus; full sol innebär minst sex.
Detta ändras också med tiden. Den soliga platsen på vintern under ett lövträd blev skugga när bladen växer ut igen.
Kom ihåg att växter kastar skugga på andra växter också. Och det finns en skillnad mellan tät skugga (såsom dem i ett lågt, tjockt blad kapell) och ljus skugga (såsom dem i en hög, smal blad baldakin), så leta efter växter som föredrar den typ av skugga du har.
MISSTAG 8: Glömmer att underhålla
Det finns alltid distraktioner för att hålla dig borta från trädgården. Kom bara ihåg, det är lättare att åtgärda problem tidigt än att vänta tills skadan är utom kontroll. Tillbringa några minuter varje dag med att leta efter potentiella skadedjur eller tackla ogräs när de visar sig.
Överväg sätt att spara tid och ansträngning. Genom att lägga till flera cm av kompost till dina trädgårdssängar, kan du minska ogräsrensning, spara vatten, reglera marktemperaturer, och förhindra svampsjukdomar på växtbladverk. Inte illa för en eftermiddags arbete.

Mest av allt, kom ihåg att ha roligt. Det är lätt att bli överväldigad av alla sysslor, men i slutändan, handlar trädgård om att spendera tid och njuta av naturen. Att hålla dessa åtta vanliga trädgårdsmisstag i åtanke kommer att hjälpa dig att göra den tiden mer lustfylld.

1 kommentar:

  1. Bra skrivet! Håller med dig till fullo...allt börjar med en bra jord !
    Mvh Anna

    SvaraRadera