söndag 4 augusti 2019

Växthusbygge del 1

Så har vi bestämt oss för att bygga växthus. Det är helt enkelt bara ett MÅSTE, om man är det minsta trädgårdsintresserad. Säsongen blir minst 2 månader längre, om man har ett växthus, och förodlingen går så mycket enklare.
Nu har jag ju förmånen av att ha ett tunnelväxthus på min plantskola, så där sker de lite större grejerna, men hemma måste jag också ha ett.
Så i ett par avsnitt nu, så kommer ni att kunna följa progressen, steg för steg, i hur vi går tillväga.

Under någon veckas tid har vi varit på fönsterjakt, och farit runt för att hämta upp. Ibland får man gratis och ibland får man lägga några kronor. I vårt fall kommer vi att att bygga ett växthus på mursockel, och sen använda gamla fönsterpartier.


Först började vi med att komma fram till mått. Vi bestämde oss för att inte gå över de vanliga 15 kvadraten, så det får räcka.


När vi ändå skall gräva, så bestämda jag mig för att utöka det allt för lilla odlingslandet.


När du vill testa mått, så är markfärg en bra grej att amvända. Lätt för grävaren att följa också, men ffa lätt att justera under planeringstadiet.


Vårt temporära lager av fönster


Så kom grävaren. Visst kan man gräva för hand, men det tog 4 timmar med maskin, att gräva allt och det kommer att bli mycket grävande ändå. Med tanke på att det dök upp ca 20 stenar som var större än 100 kg, så är jag glad att vi bestämde oss för att inte gräva för hand


Man måste gräva ner till fast mark, dvs lerbotten. All matjord måste bort. I vårt fall var det bara ca 30 cm, men det kan lika bra vara 60-80 cm


Efter det lägger man på bärlag, som paddas så att det blir stabilt


Det nya trädgårdslandet. 
grävaren fick röra runt med skopan, och på det sättet kunde vi kolla av steninnehållet, samt spara att behöva vända runt hela ytan med grep.


Längst ner har vi valt att lägga dränering. Om det skulle vara blött, så är det praktiskt att kunna leda bort vatten


Efter det läggs makadamm, som vattnet kan passera genom


Avvägning sker så att man har en bra yta att börja med. 


Så är ytan klar


Ytan redo, och nu är det dags för byggmöte, så vi kan börja mura


Trädgårdslandet blev också utformat, när vi nu ändå är på gång.


95 cm bred odlingsbädd runt om, ger enkel skötsel och bra med yta. I mitten kommer det att bli örter, så där vill jag gärna lägga sten, så att värmen kan stanna kvar lite lägre och ytan blir upphöjd och väldränerad

Detta var första steget. Totalkostnad ca 9000:- inklusive material.
Allt detta gjorde under 2 dagar. Grävningen och förberedelserna för huset tog 4 timmar.
Trädgårdslandets inramning och grävning tog ca 3 timmar att göra. Så totalt sett så är det inte ett jätteprojekt att dra igång, så jag hoppas du blir inspirerad att läsa även kommande fortskridning av bygget.

Må gott och lev grönt
Per

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar