måndag 26 maj 2014

Hysteriskt och mäktigt på RHS Chelsea Flower Show

Det är nog det enklaste sättet att beskriva årets största trädgårdsevent, i London. För mig var det första gången och som Gunnel Carlsson, vår trädgårdsciceron påtalade, så är det bäst första gången.
Det är helt enkelt bara så STORT i sin skala och omfattning, att det blir nästan kortslutning i hjärnan efter ett tag. Tur då att man kan ta en kort paus och njuta av ett glas Champagne eller en iskall Pims.

Redan vid ankomsten inser man skalan, då köerna är otroligt lång, men går snabbt att avverka.


Det tar ett tag att få grepp om upplägget, så tänk på att memorera kartan över området, innan du kommer dit.

På det stora hela så är det uppdelat i följande delar:

De underbara visningsträdgårdarna
The Artisans, som är mindre hantverksträdgårdar
Ett gigantiskt tält med utställare av blommor
Ett par långa gångar med utställare av allt annat
Ett picknick- och scenområde
Och inklämt överallt, små och stora matställen och dryckesstånd

Även om det är helt tjockt med folk, så är det ändå relativt enkelt att komma till och ta kort och se allt. Många har varit där förut, och det verkar finnas ett tyst samförstånd att man inte står kvar längst fram längre än nödvändigt.
Här följer nu de olika tävlande trädgårdarna:

Vinnaren av Best in Show, blev Luciano xxx, Laurent-Perrier Garden

The Telegraph Garden
The BrandAlley Renaissance GardenThe M&G GardenThe Brewin Dolphin Garden
The Homebase Garden - Time to reflect
No Man's Land

Positively Stoke-on-Trent
From the Moors to the Sea

Cloudy Bay Sensory Garden

The Extending Space
RBC Waterscape Garden

Vital Earth The Night Sky Garden
The Massachusetts Garden
Hope on The Horizon


A Garden for the First Touch at St George's


Efter de stora, så kommer så de små Artisans. Även dessa är fantastiska i många fall, även om de är mycket mindre och inte lika påkostade. Nivån på ambitionen är minst lika hög. Detta är en ber bohemisk del,


Vinnaren blev Togenkyo - A Paradise on Earth

75 years of the Roof Gardens in KensingtonThe Topiarist Garden at West Green House

The DialAFlight Potter's GardenTour de YorkshireThe Viking Cruises Norse GardenEftersom det finns ett krav på alla leverantörer, att de måste hålla en viss kvalité för att få ställa ut, så är många av dessa montrarna också underbara. Små trädgårdsutställningar i sig, och det delas också ut priser till dessa. I Artisans delen kan man dock finna lite krims krams, om man vill ha det.

Sist men inte minst så kommer det stora tältet. Det är bara så överväldigande att man får nypa sig själv i armen när man kommer in. Allt är så maxat att man får ståpäls. Många utställare är specialiserade på specifika arter, såsom David Austin's rosor, men det finns minst en av allt.
Jag lägger ut en blogg om denna del senare idag.

Nu var vi där på lördagen, som är den sista dagen. Denna dag är speciell, eftersom då skall showen avslutas. Klockan 1600 hålls ett kort avslutningstal, och sen ringer man i den stora bronsklockan.Detta är då signalen för avslutet, men också början på ett infernaliskt handlande, då i stort sett ALLT är till salu. Alla miljoner plantor som använts är då till salu. Man river upp utställningarna och under denna dagen kan man reservera plantor, men vill man ha det så billigt som möjligt, så är det då man skall fynda. Folk har stått och spanat in "sina" plantor, och de rusar fram.

I hela London ringlar det sen träd och stora blomsterarrangemang, som folk köpt. Hela tunnelbanan luktar blommigt. Det är fritt fram att ta med plantor hem till Sverige, även med jord. Det enda man skall undvika är potatisskläktet, Solanaceae. Tänk gärna över en bra packlösning hemma, så kan mycket handlas. Även på planet är det OK att ha hyfsat stora plantor som handbagage.

Mer kommer inom kort!

Per

1 kommentar:

  1. Tack för sikten som skyms av alltför mycket. Överväldigande, ingen tycks kunna stilla sig i år. Var där 2006 och då var allt "mindre" s a s.

    SvaraRadera