måndag 14 april 2014

Sugen på en takodling?

Svårt att få plats att odla? Fundera då på att rikta ögonen uppåt. I stadsodling blir det mer och mer aktuellt att starta med takodling. 
Fördelarna är många, men det kräver också lite eftertanke. Läs detta först..

Om du har ett platt tak eller en terass, kan du lätt rena med en takodling. Fördelarna är många:  • Solljus i många timmar
  • Du använder yta som inte används annars
  • ger en attraktiv yta
  • kyler ner översta våningen på varma somrar
Till skillnad från din trädgård, så är det dock en del saker du skall tänka på:

YTAN
alla tak och terasser är inte omedelbart gjorda för att klara av odling och kvarstående fukt. Se till att ytorna och underlaget klarar detta, innan du går igång.

VIKT
Vikten är viktig. Innan du börjar, fundera på vad du skall odla i. Såbäddar kan vara tungt liksom krukor. Det finns lätta plastbehållare eller fiber. Ta en runda och kolla först. Räkna sen på vikten, så att bjälkar och underlag klarar av det. Räkna med VÅT jordvikt, behållare, mogen gröda inklusive frukt, och temporär mängd människor. Våt snö skall också vara med i kalkylen. Jord kan göras lättare genom att blanda i perlit eller liknande.

SOLLJUS:
Normalt är taket belyst hela dagen, om du inte har höga hus runt dig. Så överhettning är ett större problem än solbrist. Värme reflekteras också från taket det står på. Så funder på om du behöver ett solskydd.

VIND:
På taket kan det lät blåsa mycket mer än på marken. Fundera på vindskydd, om så är fallet. Staket eller buskar bör tas med i planerna.

LÄTT ATT KOMMA TILL:
Hur lätt kommer du upp eller ut till odlingen? Att bära behållare, massor med vatten, jord, gödning och att bära ner grönsaker och frukt, skall vara relativt enkelt. Skaffa gärna en enkel lyftanordning eller trappa.

BEVATTNING:
Under sommaren behöver du oftast vattna varje dag. En normal tomatplanta dricker 3-10 liter per dag, beroende av storlek. Dra gärna fram en slang, och om du kan lägga ut droppbevattning så är det perfekt. Regnvatten kan vara enkelt att få uppsamlat, men tänk på punkttyngden, där behållaren står.


ANNAT:

Det kan vara bra att ha el draget, om du behöver. Se till att du kollar med grannar och om du eventuellt behöver fråga hyresvärd eller myndigheter.
Stadsodling kommer mer och mer och detta är bara att gå igång med.

Lycka till

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar